Het Raadhuis als historisch politiek erfgoed

Het Raadhuis als historisch politiek erfgoed

Wie in Apeldoorn woont of regelmatig de binnenstad bezoekt zal het Raadhuis als opvallende icoon in het hart van de stad niet ontgaan. Wist je dat het Raadhuis dateert van 1843, als vervanging voor een middeleeuwse kerk? En wist je dat het Raadhuis dus ruim 178 jaar in het hart van de stad en lokale politiek staat?

Sinds 2020 loopt er een onderzoek naar de functie van het Raadhuis. Naast dat er getrouwd wordt zijn de fracties van alle politieke partijen er gevestigd. Iedere fractie heeft een kamer die enkele uren per week gebruikt wordt. En daarnaast is er ook nog een grote vergaderzaal en archiefruimte. Omdat veel mensen alleen de trouwzaal kennen, hebben we bij deze blog ook wat andere foto’s gevoegd en een video. De ruimtes zijn niet erg flexibel en de binnenzijde kan ook wel een opknapbeurt gebruiken.

Geen Hotel
Toen het onderzoek naar de functie startte, gingen er stemmen op om er een hotel van te maken. Voor WijApeldoorn is dat onacceptabel. Wij vinden dat het upgraden van het Raadhuis gebruikt zou moeten worden om er een huis voor politiek erfgoed van te maken. Hierin kunnen wij de politieke geschiedenis van Apeldoorn sinds 1851 in beeld brengen en documenteren. Ook kunnen we hier een debatcentrum aan koppelen. Natuurlijk kunnen de fracties hier ook een flex-kamer reserveren als men wil vergaderen. Het Raadhuis begon als hart van onze democratie en dat willen we graag op een moderne manier invullen. Wij hopen en verwachten dat meer Apeldoorners dit idee aanspreekt. Het zou mooi zijn wanneer we met verschillende partners in de stad het idee verder kunnen uitwerken.

Weinig zichtbaar
Onze stelling is dat de gemiddelde sportvereniging nog meer aandacht aan haar eigen historie besteedt dan de gemeente. Natuurlijk komen we zo her en der een straatnaam van een burgemeester tegen. Zoals de Gunninglaan (Johannes Hermanus Gunning), Bas Backerlaan (Dirk Bas Backer) en Roosmale Nepveulaan (Willem Roosmale Nepveu). Burgemeester Des Tombe springt er uit met een standbeeld in het Beekpark. De wethouders komen er wel erg bekaaid af met welgeteld één straat (Jo de Grootstraat). Wat zou nu mooier zijn wanneer we de wanden in het oude Raadhuis gebruiken om de rijke politieke historie van Apeldoorn uit de beelden?

Meer aandacht voor lokale democratie
De democratie staat aan alle kanten onder druk. Wij vinden het belangrijk om ook buiten verkiezingstijd aandacht te vragen voor de lokale democratie. De politieke historie van de gemeente Apeldoorn is sinds 1852 een bron van het collectief geheugen waar we trots op kunnen zijn. Het Raadhuis is ongeveer net zo oud als de Gemeentewet. Onder het motto “alleen wie om kan kijken, kan vooruit zien” willen we graag dat meer dan 170 jaar politieke historie beter ontsloten wordt voor een breder publiek.

Wil je ook dat het Raadhuis wordt ingezet als huis voor de democratie om ons lokale politieke erfgoed te ontsluiten en toegankelijk te maken voor Apeldoorners en bezoekers aan onze stad? Stem dan op 16 maart op lijst 13; WijApeldoorn.

Robert van Vliet
Raadslid WijApeldoorn