Nieuwe wildroosters … geen verbetering!

Nieuwe wildroosters … geen verbetering!

De gemeente Apeldoorn heeft de wildroosters bij de begraafplaats in Ugchelen vervangen. Bijna overal waar je wildroosters aantreft, zijn de spijlen gewoon horizontaal. Maar de gemeente heeft een nieuw soort rooster geplaatst waarbij de spijlen diagonaal zijn aangebracht. Het doel is dat op die manier er minder geluidsoverlast is. Maar meteen waren er mensen die vragen stelden bij de veiligheid.

WijApeldoorn ging op onderzoek uit om er achter te komen of die roosters echt minder geluidsoverlast opleveren en hoe het met de veiligheid staat. De uitkomst was verrassend! We hebben het als verschillende weggebruikers getest.

Fiets
Als je als fietser met een goede snelheid er overheen gaat en je stuur recht houdt, dan is het risico dat je wiel dwars tussen de spijlen blijft steken gering. Echter, als je wat minder stabiel fietst, of je moet uitwijken of het is glad, dan is er wel een kans dat je wiel klem komt te zitten in het rooster.

Rollator
Maar met een rollator is het niet mogelijk om over het wildrooster te rijden zonder dat je wieltjes klem komen te zitten. We hebben dit uitgeprobeerd met een rollator die al redelijk grote wielen had. Een voorbijganger met een rollator met kleinere wieltjes bleef steeds steken, iets wat je niet hebt bij een normaal geplaatst wildrooster.

Rolstoel
Ditzelfde probleem heb je ook met een rolstoel: de voorste zwenkwielen blijven steken.

Rollerschaatsen
Rollerschaatsers lukt het al helemaal niet om over het wildrooster heen te komen.

Voetganger
Zelf bleef ik steeds met mijn hakken tussen de spijlen vast zitten.

Geluidoverlast
Met betrekking tot de vermindering van de geluidsoverlast hebben we zelf met de auto er over gereden en bij het wildrooster een stukje vederop. Je hoort geen significant verschil.

Conclusie
De gemeente zegt dat de roosters getest zijn op veiligheid. Niet door een externe organisatie en de testgegevens zijn niet voorhanden. Aangezien dit wildrooster nabij een begraafplaats is en er ook oudere mensen komen die minder goed ter been zijn, is dit wel de meest ongunstige plek om te experimenteren met dit nieuwe type rooster.

Voor WijApeldoorn is het duidelijk: veiligheid gaat altijd voor. Als de gemeente geen erkende testrapporten kan produceren over de veiligheid van deze roosters is zij nalatig en kan zij bij een eventuele schade hierop worden aangesproken. Daarom hebben wij vragen gesteld aan het college om duidelijkheid te krijgen over het waarborgen van de veiligheid voor alle weggebruikers.

Lilian Haak
Raadslid WijApeldoorn