Lilian Haak

Naam: Lilian Haak
Functie: Raadslid en fractievoorzitter
Email: l.haak@Apeldoorn.nl
Portefeuilles: wordt binnenkort geupdate
Dorpen en wijken: Beekbergen, Lieren, Loenen, Hoenderloo, Radio Kootwijk, Ugchelen

Ik ben Lilian en ik ben geen gemiddelde Apeldoorner. Inmiddels ben ik alweer 56 jaar jong, en werk als senior beleidsadviseur bij de politie op het gebied van cyber security. Lang geleden ging ik in het mooie Ugchelen wonen met mijn gezin. Inmiddels zijn we 20 jaar verder en woon ik in Loenen samen met mijn huidige vrouw en zijn de kinderen inmiddels alle kanten uitgevlogen.

Het beleid in Nederland richt zich erg op de ‘gemiddelde’ persoon. Het beleid van de gemeente Apeldoorn gaat heel vaak over Apeldoorn. Het is belangrijk om te beseffen dat 1/6e van de inwoners van Apeldoorn in de dorpen woont. Ook zij betalen mee aan de gemeentelijke belastingen en ook hun stem mag gehoord worden.

Een heel ander onderwerp is de vrijheid van godsdienst. Die vind ik van groot belang maar ik koppel dit ook aan de scheiding van kerk en staat. Godsdienstige leefregels zijn binnen een gemeenschap van waarde, maar moeten niet opgelegd worden aan mensen die een andere overtuiging hebben. Ruim 1/6e van de mensen hebben een andere levensovertuiging dan ‘gemiddeld’ en ook voor hun levensvisie moet er ruimte zijn.

Veel mensen voelen zich heteroseksueel, maar er zijn ook velen met een andere seksuele voorkeur of genderidentiteit. Individueel zijn Homoseksuele, Lesbische, Biseksuele, transgender of intersekse personen maar kleine groepen, maar alles bij elkaar is 1/6e van onze samenleving ‘niet hetero’ en is het belangrijk dat iedereen er mag zijn.

Een aantal jaren geleden richtte een politieke partij zich op de ‘ouderen’ als kleine minderheidsgroep wiens stem volgens hun niet gehoord werd. Inmiddels is het aantal 65+ ers in onze gemeente al ruim 1/6e en zou het onverstandig zijn als daar geen rekening meer mee gehouden wordt. De gemiddelde ‘blanke hetero man van 40 jaar’, waar men soms mee rekent maar ook mee afrekent is naar mijn mening helemaal niet zo gemiddeld, die verguisde gemiddelde man kan namelijk ook een alleenstaande vader zijn, of de mantelzorger die naast zijn fulltime baan voor zijn moeder zorgt.

WijApeldoorn staat voor een veelkleurig Apeldoorn waar iedereen uniek is en niemand een gemiddelde inwoner. Gemiddelden zijn goed voor rekenmeesters, maar niet voor mensen die allemaal een eigen verhaal en achtergrond hebben.

Ik zet mij ervoor in dat ook de belangen van de dorpen en het niet-stedelijk gebied aandacht krijgt. Ik zet mij ervoor in dat mensen die een minder vaak voorkomende levensovertuiging hebben ook hun geloof kunnen belijden. Ik zet mij ervoor in dat mensen beoordeeld worden op hun kwaliteiten en niet op hun seksuele voorkeur of andere dingen die er niet toe doen. Ik zet mij in voor Apeldoorners die elders geboren zijn want een andere achternaam maakt je niet een minder mens.

Ik ben Lilian, en ik geloof niet in hokjes, want hokjes zijn voor beesten en achterhaalde ideeën en niet voor mensen. ik geloof in iedereen die op een of andere wijze een 1/6e is, want niemand behoort tot een minderheid.

Ik geloof in WijApeldoorn, want iedereen hoort erbij.