Bewonersbijeenkomst Loenen over Asielopvang in Hotel De Vrijenberg

Bewonersbijeenkomst Loenen over Asielopvang in Hotel De Vrijenberg

De opkomst was groot op maandag 11 november tijdens de informatieavond over de tijdelijke asielopvang in voormalig hotel De Vrijenberg in Loenen. Namens WijApeldoorn waren Lilian Haak en Edwin Hofman aanwezig, samen met vertegenwoordigers van VVD, 50+ en PvdA.

Burgemeester Ton Heerts opende de avond door in te gaan op de globale vluchtelingenproblematiek en legde uit waarom ook Apeldoorn voor opvang moet zorgen. Hij benadrukte dat Apeldoorn een taak heeft om asielzoekers en andere ontheemden op te vangen en nam daarbij de bezorgdheden van de aanwezigen serieus. Een vertegenwoordiger van het COA gaf vervolgens uitleg over het dagelijks leven in een AZC.

De burgemeester nam geen blad voor de mond: hij erkende de veiligheidszorgen van de inwoners en gaf open antwoord op vragen over incidenten bij opvanglocaties. Hij benadrukte dat hij zijn verantwoordelijkheid als burgemeester neemt om deze zorgen serieus te behandelen. De informatie van het COA kwam daarentegen minder overtuigend over. Hun uitleg over veiligheid en protocollen in AZC’s werden ervaren als mooipraterij en het ontkennen van de werkelijke problematiek die iedereen kent.

Er kwamen drie grote zorgen naar voren:

  1. Aantal asielzoekers en de periode van opvang
    Waar aanvankelijk werd gesproken over 80 asielzoekers, zijn dat er nu 120 tot 150 voor een tijdelijke periode van drie jaar. De term “tijdelijk” riep vragen op en veel bewoners vroegen zich af of dit echt beperkt blijft tot drie jaar. Het COA gaf hierop antwoord waaruit bleek dat dat niet gegarandeerd kan worden: nood breekt wetten waardoor mogelijk deze locatie na drie jaar voor andere doelgroepen ingezet kan worden.
  2. Verkeersveiligheid op de N786
    De verkeersproblematiek werd veel genoemd. De weg tussen Loenen en Beekbergen wordt door veel jonge scholieren gebruikt om naar school in Apeldoorn te fietsen. En helaas zijn er meerdere meldingen geweest van andere opvanglocaties aan deze weg. AZC-bewoners daarvan zouden het fietspad blokkeren door met z’n drieën naast elkaar te lopen en anderen niet langs te laten. Een situatie die niet alleen door de kinderen, maar zeker ook door vele volwassenen als zeer bedreigend is ervaren. Mensen maken zich daar oprecht zorgen over.
  3. Veiligheid in het dorp en bij de SPAR
    Inwoners vroegen zich af hoe de aanwezigheid van het AZC invloed zal hebben op de veiligheid in het dorp. Er zijn zorgen over het rondzwerven door het dorp en de toename van diefstallen, zoals bij andere AZC’s het geval is. De eigenaar van de SPAR sprak zijn zorgen uit. De supermarkt is essentieel voor de leefbaarheid van het dorp. Het is meer dan alleen maar een supermarkt, het is de slijterij, het is het postagentschap, het is het VVV infopunt, de tijdschriftenwinkel en veel meer. De eerlijk geuite zorgen werden door de burgemeester goed gehoord en hij deed op dit gebied wel een concrete toezegging. Er gaat een gesprek gepland worden tussen de eigenaar en de gemeente om te zorgen dat er ook in de toekomst veilig in Loenen gewinkeld kan worden.

Onbalans in de opvanglasten voor Loenen en Beekbergen
Een ander punt van zorg is de verdeling van opvanglocaties. Loenen en Beekbergen hebben al te maken met diverse opvanginitiatieven, waaronder asielzoekerscentra, tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten en opvanglocaties voor verslaafden. Deze locaties zijn van grote impact voor relatief kleine dorpen. Inwoners willen hun bijdrage leveren, maar de schaal moet passend zijn. Idealiter zouden er ongeveer 30 tot 40 asielzoekers worden opgevangen in plaats van de huidige aantallen.

WijApeldoorn blijft bij het standpunt dat kleine opvanglocaties beter passen in dorpen en wijken en dan één grote opvanglocatie.