De nieuwe kast…

De nieuwe kast…

Vandaag, 11 oktober, is het coming-out dag. Het is nog niet zo lang dat we in Nederland in alle vrijheid homoseksueel of lesbisch kunnen zijn. In heel wat landen is het nog steeds verboden. Voor transgender personen was het soms nog lastiger: verplichte medische behandelingen om je te genezen waren tot 20 jaar gelden niet ongebruikelijk. Maar mensen die zich homoseksueel, lesbisch of transgender voelen, zijn er natuurlijk altijd al geweest. De coming-out dag was eigenlijk een dag waarop je “uit de kast” mocht komen en openlijk mag tonen wie je bent en van wie je houdt.

In Nederland is al veel verbeterd, maar er zijn nog steeds mensen die er last van hebben dat ze door hun geloof of cultuur niet mogen zijn wie ze graag willen zijn. En zelfs al is men al zo dapper om de stap te nemen, dan nog krijgt men toch nog regelmatig te maken met hoon, spot, lichamelijk en geestelijk geweld.

Er is echter meer dan alleen LHBT. In de afgelopen jaren is er ook aandacht gekomen voor mensen met een intersekse conditie, of mensen die zich niet thuis voelen in het zwart-wit hokjes denken van man/vrouw. En natuurlijk zijn er mensen die helemaal niet op iemand vallen, zich aseksueel noemen. Sommige mensen zien zich meer panseksueel (afgeleid van het Griekse pan wat volledig, omvattend, alles inhoud). Een idee waarbij men genderblind is en denkt. Het maakt niet uit wat in mijn onderbroek zit of die van jou: ik vind je leuk en wil graag met je vrijen. En er zijn mensen die meer polyamoureus zijn en liefdesrelaties met meerdere mensen hebben.

Sommigen schrijven wel eens gekscherend: LHBTIQQAPP+ waarbij de + staat voor alle groepen die we nog niet gehad hebben.

Alle mogelijkheden die wij kunnen bedenken hebben altijd al bestaan. In de lange geschiedenis van de mensheid zijn er altijd al vrouwen geweest die wat meer mannelijk waren in hun gedrag (of andersom) en altijd al zijn er mensen geweest die houden van mensen van hetzelfde (of het andere, of beide) geslacht. Er zijn altijd al mensen geweest die gelijktijdig op meerdere mensen verliefd waren, onafhankelijk wie of wat ze waren.

Wellicht hebben wij een nog grotere kast nodig? Of moeten wij stoppen met kasten waar wij ons in moeten verstoppen. Ik vind 1 categorie wel het mooiste: … die van mens. En ik zeg dan ook graag: mens heb lief, zonder te oordelen of veroordelen. Op 11 oktober vier ik dan ook veel meer dan de ouderwetse coming out van LHBT. Het is een dag waarop wij moeten vieren dat iedereen erbij hoort, gewoon voor wie je bent en onafhankelijk van met wie je wel of niet gisteravond in bed hebt gelegen….

Lilian