Mag ik er even langs?
Soms loop je over straat of in een winkel en staan er mensen een beetje in de weg. Even vragen: “Mag ik er even langs” en mensen gaan vaak aan de kant en je kunt weer verder. Soms staan bomen, lantarenpalen of laadpalen in de weg. Dan heeft vriendelijk vragen geen zin en moet je er omheen lopen. Maar dat is niet voor iedereen een optie. Als je een rollator hebt, slecht ter been bent of aan een rolstoel gebonden bent, dan heb je in al die gevallen weinig andere keuzen.
Sommige buren knippen netjes de heg, ander laten de heg groeien tot een wegversmalling.
Gemeente Apeldoorn zegt een inclusieve gemeente te zijn. Maar is dat in de praktijk ook zo? Daar blijkt dat aan het eind van de stoep de stoeprand niet verlaagd is waardoor je met een bons eraf of erop moet. Maar nog storender is dat de stoep gewoon geblokkeerd is. Soms door een lantarenpaal, een laadpaal of door een Go-scooter, maar even vaak door overhangend groen. En zo wordt de rekening van ons falende stoepbeleid bij de mensen die het meest kwetsbaar zijn neergelegd. Mensen die minder valide zijn, zijn het er daarom niet helemaal mee eens dat de gemeente Apeldoorn een inclusieve gemeente is.
Waar moet je heen als je met de rolator of rolstoel bent?
Een stoep van 4 of 5 tegels breed wordt door overhangend groen gereduceerd tot 2 tegels. En als daar ook nog een keer een lantarenpaal of laadpaal staat, dan wordt het helemaal een ramp. Als inwoner moet je zelf je tuin snoeien en de openbare stoep vrijhouden. De gemeente kan indien nodig handhaven. Maar dat gebeurt niet. Vele mensen beseffen niet dat hun mooie groene tuintje iemand anders kan dwingen om met een hulpmiddel over straat te gaan omdat er op de stoep geen plaats is. Als het al lukt om over straat te gaan! Overhangende bosjes maken de helft van de stoep niet meer toegankelijk, de stoep is zelden tot nooit voorzien van een stoepafrit en de weg staat vol met auto’s.
De krappe stoep is voor mensen in een rolstoel een hindernis parcours.
De gemeente handhaaft niet naar haar inwoners toe, maar is zelf ook een veelpleger. Ook gemeentelijk groen hangt regelmatig over stoepen en fietspaden heen. En bij de plaatsing van lantarenpalen en laadpalen lijkt men soms te vergeten dat er ook nog mensen langs moeten.
WijApeldoorn is benieuwd. Hoe zijn jouw ervaringen en wat denk jij dat hier aan moet gebeuren? Schrijf ons, mail jouw ervaringen aan WijApeldoorn@apeldoorn.nl!
Lees ook:
“Ernstig ongeluk door loszittende tegels, Apeldoorn kwam volgens buurt niet in actie: ‘Een schande’”
tekst: Lilian Haak
foto’s: Svetlana Smischuk