Plan van aanpak Dak- en thuislozen
Woensdagavond 6 november werd er in De Stolp in De Maten een avond georganiseerd over het Plan van aanpak Dak- en thuislozen 2024 – 2027. Edwin en Asha waren daar namens WijApeldoorn bij aanwezig.
Aan vier tafels was er de mogelijkheid met elkaar te overleggen over belangrijke punten die zijn opgenomen in het plan van Aanpak.
In Apeldoorn zijn er een groot aantal mensen die anno 2024 nog zonder dak en zonder een thuis zich staande proberen te houden in de huidige maatschappij. In de gesprekken die plaatsvonden kwam naar voren hoe schrijnend het voor mensen is als je op straat belandt. Voorkomen dat iemand zijn huis verliest, is een speerpunt. Preventie en verbeteren van de huidige voorzieningen kan een waardevolle bijdrage leveren in de aanpak.
Dakloos zijn en thuisloosheid grijpt diep in het leven van een iemand die dit overkomt. Het grijpt in op de eigenwaarde van iemand die op een bank woont en zonder voorzieningen komt te zitten. Het kan iedereen overkomen, in de regio Apeldoorn gaat het om jong en oud, gezinnen en hoog- en laag-opgeleiden, kwetsbare en minder kwetsbare mensen.
Als je dak- of thuisloos bent, raak je meer kwijt dan een dak boven je hoofd. Het kunnen blijven bieden van voorzieningen als een straatdokter en -tandarts kwam duidelijk naar voren.
Omnizorg wordt verbouwd: alle slaapzalen voor de nachtopvang worden 1- of 2-persoonsslaapkamers en de entree wordt aangepast. Het uitgangspunt is dat mensen die gebruik moeten maken van deze voorziening, deze meer tot rust kunnen komen in 1- of 2-persoonsslaapkamer.
Het plan van aanpak werd door aanwezigen benoemd als een ambitieus positief plan. Anno 2024 is het eigenlijk not done dat er in Apeldoorn nog mensen op straat belanden en dat de terugkeer naar een huis een lange weg vol hobbels blijkt te zijn.
Het systeem dat bedoeld is om mensen te helpen, levert te weinig maatwerk. Iedereen is anders, heeft andere problemen en andere mogelijkheden. Maatwerk is ook een ambitieus en noodzakelijk plan waar Edwin en Asha zich namens WijApeldoorn in kunnen vinden. Oog houden voor de dak- en thuisloosheid van mensen die je buren hadden kunnen zijn, is en blijft een zaak voor iedereen.
Het was een zinvolle avond.
* Iemand die dakloos is heeft geen vaste woon- of verblijfplaats en ook geen adres om te wonen of te logeren. Diegene staat dan ook niet met een adres ingeschreven in de BRP (Basisregistratie Personen). Iemand die thuisloos is wisselt steeds van onderdak of woonplaats. Hij of zij staat soms wel ingeschreven in de BRP. (bron: Het Trimbos-instituut)