Doorgaan zit in onze cultuur
Doorgaan zit in onze cultuur. Het is de kreet waarmee theater Orpheus zich door de corona-pandemie heen vecht. Er zit strijdbaarheid in, optimisme ook. Je moet wel, als cultureel ondernemer. Je hebt te maken met de keuzes van de politiek. Zij beslissen over wie wel en wie niet open mag tijdens de pandemie. En je hebt te maken met de houding van diezelfde politiek ten opzichte van kunst en cultuur.
Bijvoorbeeld CDA-minister Hugo de Jonge’s “je kunt ook een dvd’tje opzetten”. Of toenmalig VVD-staatssecretaris voor cultuur Zijlstra, die zei geen verstand te hebben van cultuur. Daarna gooide hij meteen de BTW omhoog en voerde grote bezuinigingen door. De verplaatsing van cultuur naar het hoge BTW-tarief draaide hij gelukkig weer terug. Maar de manier waarop de politiek de cultuursector nu al ruim tien jaar behandelt, is eigenlijk niet veranderd.
Is er dan niets positiefs te melden? Voorzichtig wel. Er zijn in de gemeenteraad nog steeds partijen die hun ideeën willen betalen met geld uit het kunst- en cultuurbudget. Gelukkig is de weerstand daartegen binnen de raad ook gegroeid.
De raad kent verschillende mensen met een hart voor cultuur. Mensen die dat ook regelmatig uitspreken en dit soort moties terecht afwijzen. Niet omdat wat de motie wil bereiken nou zo slecht is. Maar omdat die partijen zo makkelijk weer een greep willen doen in budget voor kunst. Alsof het een soort extra reservepotje is. Het is te hopen dat dit soort mensen weer terugkeren in de raad.
“Doorgaan zit echt in hun cultuur, zelfs als protesteren opeens niet meer mag.”
Het beste nieuws komt nog steeds uit de sector zelf. Doorgaan zit echt in hun cultuur, zelfs als protesteren opeens niet meer mag. Het is een creatieve sector en opbouwen en maken is wat ze doen.
Terwijl afbreken en gal spuwen makkelijker is, kiest de creatieve sector voor het mooie. Ze laten ons zien wat we houden als we ons best voor ze doen. En wat we verliezen als we ze kind van de rekening laten zijn.
Voor heel veel mensen biedt theater, muziek, literatuur, dans en beeldende kunst troost en zelfs zingeving. Vergelijkbaar soms met wat religie doet. Na laten denken en bezig zijn met iets hogers en ongrijpbaars. Teun van der Keuken schreef er een mooie column over in de Volkskrant.
“Kunst en cultuur is een essentieel onderdeel van de maatschappij. Het hoort bij wat een gemeente aantrekkelijk maakt om te wonen.”
Apeldoorn heeft enkele jaren geleden besloten dat kunst en cultuur geen kerntaak van de gemeente is. Dat standpunt zou ik graag willen herzien. Kunst en cultuur is een essentieel onderdeel van de maatschappij. Het hoort bij wat een gemeente aantrekkelijk maakt om te wonen.
Het is ook een van de belangrijkste dingen die we nalaten aan de generaties na ons. De kunstenaars en artiesten van deze tijd die met hun creaties zeggen: dit waren wij, we hebben iets gebouwd en gecreëerd. De creaties van vroeger waarmee onze voorouders dat zeiden moeten we daarom ook koesteren. Zodat we juist na moeilijke tijden hebben laten zien dat doorgaan absoluut in onze cultuur zit.
Gavin Treep
Raadslid WijApeldoorn