Tel ik ook mee?

Ik ben Glenn, inwoner van Apeldoorn en heb sinds 2014 een lichamelijke beperking. Daardoor ben ik deels afhankelijk van een rolstoel. Voor mij is sporten lange tijd niet vanzelfsprekend geweest, maar wel belangrijk. Tijdens het Sportcafé met Thema ‘Inclusie en Diversiteit’ in Apeldoorn op 4 februari j.l. heb ik als ervaringsdeskundige mijn verhaal gedaan.
Ik heb een periode gezwommen bij Malkander in Apeldoorn. Maar helaas vond ik daar niet de uitdaging en voldoening die ik zocht in het sporten. Mensen vonden mij vaak zielig of gingen mij anders behandelen omdat ik rolstoel zit. Iets dat ik niet wilde, het enige wat ik wilde was gewoon mee tellen.
In 2019 vond ik mijn sport via Uniek Sporten: rolstoelbasketballen! Er is één vereniging binnen Apeldoorn die dat aanbiedt en dat is WSV Apeldoorn. Na drie keer meetrainen ben ik lid geworden. Want daar kreeg ik wél de feedback die ik zocht: ‘hé, gooi die bal eens goed aan!’. Ik kreeg een fysieke en mentale uitdaging. Daar tel ik wél mee en daar ben ik niet anders dan de rest.
Helaas loop ik toch vaak tegen dingen aan die niet zouden hoeven. Voor het rolstoeltoilet moet ik een sleutel halen bij de bar. Dan blijkt het toilet vol te staan schoonmaakmiddelen zodat ik er amper bij kan. En dan krijg ik ook nog te horen ‘sorry, maar wij moeten ook onze spullen kwijt’. Kan dit niet anders?
Of er staat iemand zonder beperking op de gehandicaptenparkeerplaats. Ik geef dan netjes aan dat degene daar niet mag staan. Want een gehandicaptenparkeerplaats is altijd dicht(er)bij een ingang waardoor mensen met een mobiele beperking een minder grote afstand af hoeven te leggen. Iets dat mensen met gezonde benen wel eenvoudig kunnen. Helaas is het antwoord wat ik dan krijg bijna altijd: ‘Weet ik, maar ik moet ‘even’ iemand ophalen’. God, ik wou ook dat nog ‘even’ heen weer kon rennen door de zaal. In mijn ogen zou er dan ook meer gehandhaafd moeten worden.
Dit is ook een van de redenen waarom ik mij inzet voor WijApeldoorn: ik wil dat dit soort punten opgepakt worden door de politiek.
Op 4 maart is er tijdens het volgende Sportcafé een vervolg workshop. Deze workshop biedt ruimte voor verenigingen om te ontdekken wat zij kunnen doen om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis en veilig voelt binnen de sportomgeving. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar sportakkoord@apeldoorn.nl (aanmelden kan tot uiterlijk 28 februari 2025). Voor meer informatie kun je contact opnemen met Remke Halma via telefoonnummer 06 22 61 65 42 of per e-mail rhalma@accres.nl.
Lees hier een eerder door Glenn geschreven blog: “Ik hoor er ook bij“.